Šef ili lider – u čemu je razlika? U svemu!

Lider neguje talente i energiju tima, šef ih guši!

Lider ima razvijenu emocionalnu inteligenciju, svoje zaposlenike promatra prvenstveno kao osobe, individue koje imaju svoja raspoloženja, mišljenja i karakter. Prepoznaje njihove talente i neguje ih. S druge strane, šefa ne zanima kakva ste osoba, svakog zaposlenika tretira jednako i zanimaju ga isključivo rezultati. Pozitivne rezultate naravno ne može dobiti u negativnoj atmosferi i zato se šefovi često nađu u začaranom krugu.

Lider dijeli informacije, šef ih drži samo za sebe

Informacije su moć. Onaj tko ima informaciju ima i moć, međutim lider ih rado deli sa svojim zaposlenima, jer drži do njihovog napretka i shvata da stvari mogu ići napred jedino ako smo otvoreni za deljenje iskustava i informacija.

Šef informacije škrto čuva za sebe. Žao mi je šefe, ali samozatajnost i čuvanje tajni više jednostavno nisu IN!

Lider shvata da je uspeh zasluga čitavog tima, a teret neuspeha on preuzima.

Suprotno tome, šef preuzima zasluge za uspeh, a u slučaju neuspeha okrivljuje bilo koga/bilo što – člana tima, poslovnog partnera, vremensku prognozu…. samo nikada sebe.

Lider se ponaša identično onako kako i očekuje od svog tima, a šef potpuno suprotno

Lider svojim ponašanjem daje timu do znanja da isto očekuje i od njih – tčaan je, pravovremeno javi novosti, deli informacije, stvara pozitivno okružje. Šef npr. očekuje da su njegovi zaposleni tačni, a on kasni na sastanke. Takav pristup nije održiv.

Lider je entuzijastičan, šef “seje” strah…

Lider shvata da zadovoljstvo generi[e produktivnost, a produktivnost uspeh. Šef smatra da produktivnost tima dolazi iz straha.

Lider ohrabruje i potiče, šef ističe slabosti…

Lider zna da ne postoji osoba koja se naučena rodila. Zna da osobu zapošljava radi njenog karaktera, upornosti i volje, veštine se mogu savladati. Dopušta osobi greške, imajući na umu da su one sastavni dio puta do uspeha.

Šef na sva zvona trubi o vašim pogreškama, ne dozvoljavajući vam niti jedan krivi korak. Zapravo, možete pogriešiti, ali ćete onda tu grešku skupo platiti.

Lider motivira, šef forsira

Lider “otpušta” kontrolu, gradi poverenje na način da zaposlenicima daje slobodu. Očekuje dobre rezultate, naravno, ali reagira tek ako primeti da nešto nije u redu. Motivisaće ih na svakodnevan maksimalni angažman čak i ako on nije fizički prisutan.

Šef “visi za vratom”, kontroliše svaku pa i najmanju sitnicu, ne dozvoljava slobodu i time postiže kontraefekt.

Lider se zauzima za članove tima, šef je neosetljiv na probleme drugih

Lider je iskreno zainteresiran za pojedinca, organizuje sastanke 1 na 1, gradi i održava odnos. Poštuje ravnotežu privatnog i poslovnog života svakog člana tima.

Verojatno ste zapazili u onim američkim komedijama da u velikim korporacijama šefovi često ne znaju ni imena zaposlenima pa ih oslovljavaju različitim varijacijama. Malo pretjerujem ali, eto, to je šef. Lider pamti imena!

“Treat employees like they make a difference and they will.” – Jim Goodnight

S vremenom šef gubi kredibilitet.
S vremenom broj lidera raste.

Scroll to Top